Zavratnica – najbolje čuvana tajna Hrvatske

66

Ovaj deo Hrvatske je još uvek ostao veran samo sebi. Ovde nema suncobrana, nema turista, nema ni signala, pa je mir zagarantovan

Zavratnica je nedvosmisleno jedan od najlepših delova obale ne samo u Hrvatskoj, već i na svetu. Nalazi se u Parku prirode Velebit i predstavlja zaštićeni krajolik nedaleko od mesta Jablanac. Do ove uvale se stiže planinarskom stazom ili šetnjom uz obalu.

Iako podeseća na minimalizam norveških fjordova, ova mala uvala je jedinstvena po kristalno čistom moru i krajoliku koji ostavlja bez daha, bilo da uživate u pogledu sa obližnjeg vidikovca, bilo da se kupate u smaragdnom moru. Ovde je sve tako mirno i savršeno, da je to zaista neverovatno.

Zavratnica privlači sve avanturiste i zaljubljenike u morske aktivnosti i sportove podjednako kao i one turiste koji dolaze da pobegnu od svega i odmore se u tišini pravog raja na zemlji. Posebno je aktuelna za ronioce koji dolaze da istražuju olupinu koja se nalazi na oko 800 metara od plaže, na svega nekoliko metara dubine. Kad je vidljivost dobra, i vremenski uslovi to dozvole, potopljeni ratni brod iz Drugog svetskog rata može se videti i sa kopna.

Original Article