Zatvoren prvi veganski restoran sa Mišlenovom zvezdicom

91
zatvoren-prvi-veganski-restoran-sa-mislenovom-zvezdicom

Čuveni Mišlenov vodič je prvi put 2021. godine jedno od svojih priznanja dodelio veganskom restoranu, gde drugde, nego u Francuskoj. Međutim, restoran je nakon samo godinu dana zatvoren, i postavlja se pitanje zašto u srcu svetske gastronomije nije mogla opstati jedna takva hrabra i kreativna inicijativa?

ONA je skraćenica od Origine Non Animale ili Non-Animal Origin. U pitanju je veganski restoran, i to je prvi takve vrste do sada, bar kad je ovaj prestižni vodič za restorane u pitanju. Takav slučaj je zabeležen prvi put od njegovog od osnivanja od 1900. godine. Međutim, slava nije dugo trajala, pa je nakon samo godinu dana od otvaranja zatvoren prvi veganski restoran sa Mišlenovom zvezdicom.

Otvoren od strane samoukog kuvara Claire Vallee, ONA restoran želi da dokaže da je francuska kuhinja i dalje najekskluzivnija, i specijaliteti koje priprema uključuju najrazličitije namirnice koje se obrađuju najinovativnijim tehnikama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claire Vallée (@claire_vallee_)

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Restoran se nalazi na jugozapadu Francuske, u blizini Bordoa. U pitanju je jedan od 54 restorana koji su dobili takvo priznanje po prvi put u 2021. godini. Šefica Vallee je novac za poslovanje sakupila crowdfunding-om što je potvrdilo činjenicu da u Francuskoj postoji interes za vegansku hranu.

Međutim, nakon nešto više od godinu dana rada šefica je objavila da zatvara svoj restoran. Ona je kratko objasnila da je restoran budućnost koja je ipak došla prerano. Vallée kaže da su manjak radne snage i rast cena energenata najviše uticali na zatvaranje. Veganski fajn dajning zahteva puno rada i energije, a nije bilo kvalifikovanih kuvara koji su to mogli da isparte.

Dok jedni tvrde da je ostala bez sredstava za rad, drugi tvrde da je njen pokušaj i namera da „skine prašinu s tradicije“ ipak bila previše drska. To je zahtevalo radikalan pristup, gde morate da dirnete u svetinju, a hrana je ipak najveća svetinja i zakon u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Zatvoren prvi veganski restoran sa Mišlenovom zvezdicom se pojavio prvo na TU magazin.