Zašto se pita od ribljih glava sprema samo jednom godišnje?

86
zasto-se-pita-od-ribljih-glava-sprema-samo-jednom-godisnje?

U kornvolskom primorskom mestu Maushole se jednom godišnje priprema posebna pita za koju lokalci kažu da je pravi delikates. Šef Džejmi Porter u svojoj lokalnoj kuhinji je razvio interesantnu (prema njemu čak fantastičnu) riblju fantaziju koja se sastoji od testa i ribljih glava

Englezi su poznati kao narod čiji apetit, i hrana koju jedu, prkosi zdravom razumu, što potvrđuje i ovaj “specijalitet”. U pitanju je posebna pita od ribljih glava koja se priprema samo jednom godišnje. Kako to u stavri izgleda?

Iz testa koje je razvučeno u kalupu viri nekoliko glava od skuše, čije oči gledaju pravo u nebo. Stargazy Pie je ime ove pite, i u pitanju je lokalni specijalitet na severnoj obali Kornvola, grada koji je smešten na samoj obali Atlantika.

Poznati šef Porter je navikao da priprema samo vrhunske specijalitete, što ga ne sprečava da jednom godišnje pripremi i Stargazy Pie. On se za ovu fantastičnu riblju pitu priprema mesecima pre nego što dođe dan kad se ona služi. To je tradicionalno 23. decembar, na lokalnom festivalu. On tada pravi svoju, globalno možda i najpoznatiju verziju tog specijaliteta, samo za svoje prijatelje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Historyeats (@historyeats)

Ispod posebno pripremljenog testa, u smesu maslaca i brašna stavlja glave dimljenog oslića, skuše i začinsko bilje. Ovom prilikom izostaju tradicionalni sastojci poput jegulja, srdela, i ajkula, međutim, sve to zavisi od sezone. Povremeno, Porter nadograđuje recept, ubacujući jastoga, dagnje ili grdobinu, možda čak i pečurke, navodi CNN.

Pita je hrskava, puterasta i jako ukusna, ako zanemarite riblje glave koje gledaju u vas. Ovu pitu je The New York Times nepravedno okarakterisao kao „izuzetno gadnu sa nepredvidljivim karakterom“. Međutim, mi ne bismo išli tako daleko. Srbija je, na primer, poznata po pihtijama…

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Stargazy Pie je jelo koje oslikava duh lokalnih mornara i ribara, i bez nje bi se izgubio lokalni karakter meštana. Ova pita samo potvrđuje koliko je važna za lokalnu sredinu i identitet ljudi, i tako je treba i posmatrati. Ukus je sigurno tu, skriven ispod ribljih glava, pa ga tamo treba i potražiti, a takvi su i  ljudi u Kornvolu. U svakom slučaju sve treba probati, i svima treba pružiti šansu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Zašto se pita od ribljih glava sprema samo jednom godišnje? se pojavio prvo na TU magazin.