Zašto je stifado “najbolje jelo” u Grčkoj?

34

Ovo varivo je ozbiljan i ukusan grčki klasik sa mnogo varijacija, i turisti nemaju uvek priliku da ga probaju. Imajući u vidu da je Grčka tradicionalna i omiljena destinacija za letovanje kod nas, to bi trebalo ispraviti

Po mnogima, najbolji obrok koji se može pojesti u Grčkoj nije giros ili muska, već stifado. Stifado je u osnovi varivo sa povćem i mesom, postoji dosta varijanti, ali je verovatno najinteresantniji od svih zečji paprikaš, ne toliko poznat grčki klasik koji je po svemu sudeći bio poklon Venecijanaca. Kapar, origano i majčinu dušicu obično smatramo grčkim ukusima, ali ovo jelo ima i druge egzotične začine – cimet, piment, muškatni oraščić i karanfilić.

Ovo jelo je verovatno ostalo nepoznato turistima jer se jede u periodu kad jesen prelazi u zimu, tada aromatični stifado zauzima centralno mesto u domovima kod Grka. Fino izbalansirani začini koji greju dušu i ravnoteža slatkog i kiselog čine ga omiljenim nedeljnim porodičnim obrokom, utešnom hranom koja pobeđuje svu ostalu. Stifado se ne pojavljuje često u turističkim restoranima, treba dosta vremena da se dobro skuva.

Kao i kod mnogih grčkih jela, svaka regija i porodica ima svoj sopstveni stifado (može se praviti s hobotnicom ili ribom u ribarskim naseljima, postoje i vegetarijanske varijante) i svi se svađaju oko tehnika i sastojaka o kojima se ne može pregovarati. Luk, može, ali koji? Vino da, ali koliko slatko? Paradajz, sigurno, samo pitanje koji. Besmisleno je pokušavati dobiti konačnu verziju, ali zec je uopšteno, inače autentičan kao jelo, sve ređi na jelovnicima.

Original Article