Zaposleni ima COVID-19. Da li treba li zatvoriti ugostiteljski objekat?

155

Ugostitelji danas nemaju jasnu preporuku nadležnih šta treba da rade ako neko od njihovih zaposlenih ima COVID-19. Šta na to kažu stručnaci širom sveta?

Mnogi ugostitelji danas kažu da im nedostaju jasna upustva zdravstvenih stručnjaka o tome kako tačno treba postupiti u slučaju da se neki zaposleni zarazi koronavirusom. Iako se zatvaranje može smatrati najsigurnijom odlukom, to može predstavljati i veliki udarac restoranima koji se tek vraćaju.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Državama, CDC, restorani i drugi ugostiteljski objekti u većini slučajeva ne moraju odmah da budu zatvoreni ukoliko se potvrdi da je neki od radnika pozitivan na COVID-19.

Prema njihovim stručnjacima, određene mere u prevenciji su već preduzete, a dalje mere koje se preporučuju odnose se na smanjenje interakcije između zaposlenih, na kompletnu i temeljnu reorganizaciju procesa proizvodnje hrane, kao i na testiranje ostalih zaposlenih, posebno onih koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženim.

Šta to konkretno znači? Znači li to da morate zatvoriti ceo restoran zbog testiranja i reorganizacije? Možda u nekim slučajevima, ali svakako treba testirati sve, ukoliko je zaražen radnik koji se nalazi u kuhinji, ne mora nužno da znači da je zarazio ostale radnike, iz servisa ili radnike koji održavaju higijenu na primer. Ovaj virus može ostatiti lokalizovan, i to treba iskoristiti, i tim delovima objekta posvetiti više pažnje.

CDC kaže da bi zaposleni koji je bio 15 stopa, odnosno na oko 5 metara udaljenosti od zaraženog radnika bar 15 minuta, trebao ostati kod kuće bar dve nedelje u izolaciji. Nove mere bi se odnosile upravo na to, nijedan gost, kao i određen broj zaposlenih ne bi trebalo da bude na 5 metara udaljenosti duže od 15 minuta u međusobnoj interakciji.

U drugim slučajevima, ako u objektu ima više zaposlenih sa potvrđenim virusom, takva objekat treba zatvoriti, bilo da se radi o restoranu, baru ili kafiću. To se odnosi na sve zaposlene, od menadžera do osoblja za nabavku i logistiku.

Nakon što su isključeni svi sporni činioci, računajući i zaražene radnike, restorani moraju uraditi ono što se obično naziva dubinsko čišćenje. Tehnički izraz je forenzičko čišćenje ili “potpuno uklanjanje biološkog materijala i zaraznih uzročnika” u prostoru.

Forenzičko čišćenje može zvučati intenzivno, ali to se može postići bez gašenja restorana na duže vreme, i to obično rade službe koje su za to zadužene. Zahvaljujući novoj tehnologiji, poput na primer elektrostatičkih raspršivača koji ravnomerno vrše dezinfekciju površina, ovaj se korak može odraditi mnogo brže nego ranije.

Što brže delujete, odgovornije se ponašate, verovatno se brže možete vratiti normalnom funkcioniranju. Ipak, konačna odluka zatvaranju zavisi od puno faktora, od veličine lokala, broja radnika i gostiju, kao i od same percepcije javnosti.

Nema najboljih odgovora, ali svakako postoji najbolji pristup. Napravite sve moguće pristupe socijalnom distanciranju za koje svi znamo da deluju, maske su važna komponenta, i zatim delujte brzo ako imate bilo kod pozitivnog u objektu, jer znate a i morate pretpostaviti da se to može jako brzo proširiti.

Original Article