Vukovarčani predstavili svoje običaje istarskoj publici

95

Prethodnih godina organizatori ove manifestacije pozivali su učesnike iz Republike Srbije, ali je ova godina zbog pojave pandemije koronavirusa specifična po mnogočemu pa je tako uticala i na ovogodišnje Dane srpske kulture u Istri. Bila je to prilika da se Istrijani upoznaju i sa radom srpskih kulturnjaka iz Hrvatske. Ove godine sav teret su izneli umetnici iz Vukovara i okolnih mesta.

– Od 2009. godine Zajednica Srba u Istri organizuje ovu manifestaciju. Ova godina je dosta problematična jer smo morali da primenimo sve bezbednosne mere koje zahtevaju lokalni štabovi civilne zaštite. Ranije su dolazili učesnici iz Beograda, Čačka, Kraljeva, Leskovca, Zlatibora, Užica i Novog Sada. Ovo je zanimljivo i turistima koji posmatraju izložbene štandove i na taj način uče nešto novo o našoj kulturi – priča predsednik Zajednice Srba u Istri Miomir Jeremić.

Inače se program odvija u Puli, Rovinju i Umagu, ali je ove godine zbog već spomenute epidemiološke situacije održan samo u Puli, dok je d..

The post Vukovarčani predstavili svoje običaje istarskoj publici appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article