Vukovar se još jednom prisetio Branka Radičevića

120

Branko Radičević bio je jedan od najvećih pesnika srpskog romantizma, a njemu u čast već 14 godina u izletištu Dobra voda kod Crkve Svete Petke održava se kulturna i duhovna manifestacija „Brankovi dani“. Sam Branko često je boravio u rodnom gradu svoje majke Ružice i neke od pesama napisao upravo kod pravoslavne crkve na Dobroj vodi. Zato je pre skoro deceniju i po pokrenuta ova manifestacija i postavljena spomen-ploča nedaleko od crkve. Tradiciju višednevnog okupljanja srpskih udruženja i učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku započeo je pokojni starešina hrama na Dobroj vodi Jovan Radivojević, a nastavili njegovi naslednici na čelu druge vukovarske parohije, najpre Vukašin Cvetojević, a zatim i sadašnji sveštenik protojerej-stavrofor Miljen Ilić.

– Svake godine do sada ovo je bila višednevna manifestacija i cilj je bio da se više puta saberemo u kulturnom i duhovnom stvaralaštvu. Ovde se sabiraju deca i naši brojni posetioci iz Vukovara i okoline, a sve uz pesmu, igru i le..

The post Vukovar se još jednom prisetio Branka Radičevića appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article