Vlada Italije pomaže ugostiteljima sa milijardu evra

89

Vlada u Italiji je u cilju oporavljanja ugostiteljstva donela odluku da se formira fond od milijardu evra iz kog će se finansirati ovaj u značajnoj meri ugrožen sektor

Kako ističu u Vladi Italije, sektor ugostiteljstva se mora posmatrati u širokoj perspektivi, od poljoprivrednog proizvođača do krajnjeg potrošača. U toj perspektivi, Horeca sektor predstavlja ključnu vezu, imajući u vidu značajan udeo nacionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, uključujući vina i pića, koje distribuiraju barovi, restorani i picerije.

Hitna urgencija Vlade zbog pandemije virusa Covid-19 je neophoda, a plan je da se ugostiteljima obezbede bespovratna sredstva u visini od 5.000 evra za nabavku proizvoda i opreme koja se proizvodi u Italiji, nacionalnih proizvoda, kako bi se istovremeno pomoglo ugostiteljima da ponovo pokrenu posao, i kako bi pokretanje poslovanja direktno bilo vezano za podsticanje nacionalne ekonomije.

Ovakav model bi mogao i kod nas da se primeni, imajući u vidu krizu koja je zahvatila ugostiteljstvo, na taj način bi sva sredstva ponovo završila u budžetu, a ugostiteljima bi na neki način bilo omogućeno da ponovo pokrenu poslovanje.

Original Article