Vinogradarstvo kao hobi?

117

Prema najnovijim trendovima, ukoliko ste uspešan i bogat preduzetnik, vi jednostavno morate početi da se bavite vinogradarstvom, i to baš u Bordou

Na francuskom tržištu vinskih imanja pojavljuje se sve veći broj takozvanih „hobi vinograda“ čiji je cilj targetiranje bogatih entuzijasta u potrazi za promenom životnog stila. Ovakvi vinogradi predstavljaju dobru osnovu za kvalitetno trošenje sredstava i slobodnog vremena, ali takođe i dobru osnovu da se napravi ozbiljno dobar proizvod.

Ovakvi vinogradi nisu novina, ali je danas svakako više takvih imanja u ponudi nego što je to bio slučaj pre par godina, i to bi svakako moglo promeniti čitav deo vinogradarske industrije.

Pravo ozbiljno vinogradarsko imanje na području Bordoa obično započinje sa oko tri hektara vinove loze, a budući kupci, naravno, strastveno vole “fina vina”, pa im najviše brige zadaje traženje kvalitetnog teroara. U početku, ovakva vina su isključivo za sopstvenu potrošnju i uživanje, kasnije dolazi do plana o eventualnoj monetizaciji poduhavata.

Koliko košta ovakav hobi?

Jedno imanje „hobi vinograda“ od sedam hektara u Bordou košta oko 1.4 milona evra, u zavisnosti od vinove loze koja se kultiviše na imanju. Malo veće imanje, računajući i prateće objekte, i licencu za ograničenu i odgovornu proizvodnju i distribuciju vina, oko 3.2 miliona evra. Dakle, skup hobi svakako. Naravno, cene variraju od sorti grožđa koje se uzgajaju do dela zemlje u kom se vinograd nalazi.

Ovakav trend negativno utiče na tradicionalne i domaće proizvođače vina kojim je ova delatnost ozbiljan i jedini deo prihoda, imajući u vidu da se sa porastom cena zemljišta direktno povećavaju i cene usluga, a samim tim i poreza.

Original Article