Vidovdansko sabranje na Dalmatinskom Kosovu

144

Vera Svetog kneza Lazara sabrala je i ove godine brojne Srbe iz Dalmacije na Dalmatinskom Kosovu, da se iznova prisete Kosova, Kosovske bitke i krvi svetih mučenika kosovskih, čija ih je žrtva hrabrila kroz stradalnu istoriju, dajući večni putokaz – da svoje poštuju, da se svoga nikada i ne zbog čega ne odriču.

Znao je to veliki i nikad zaboravljeni Stefan Knežević, vladika dalmatinski, istinski vizionar i narodni učitelj, koji je pravoslavne Dalmatince neprocenjivo zadužio sobom i svojim delom. Zbog toga je u pretprošlom veku gradio i sagradio dalmatinsku Lazaricu, da pravoslavne Dalmatince okuplja, da se u njoj sabiru, isto onako kao što su to činili njihovi preci.

Mnoštvo okupljenih vernika povodom praznika Vidovdana, u svetom sabranju u manastiru Lazarica, na svetoj arhijerejskoj liturgiji predvodili su episkop slavonski Jovan i episkop dalmatinski Nikodim uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije dalmatinske.

Nakon liturgije episkop pakračko-slavonski se obratio sabranim ve..

The post Vidovdansko sabranje na Dalmatinskom Kosovu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article