Veće Evrope: „Manjinski jezici u Hrvatskoj nedovoljno zaštićeni i vidljivi“

20

I dok u Hrvatskom saboru srpski zastupnici stalno trpe prigovore desničarski nastrojenih zastupnika zbog toga što im tokom rasprava „izleti“ i po koja srpska reč Veće Evrope skrenulo je Hrvatskoj pažnju na potrebu veće zaštite i promovisanja jezika manjina koje u njoj žive. Posebno se to odnosi na obrazovanje, javnu upravu i medije.

Ovu preporuku uputio je 8. decembra Odbor ministara Veća Evrope, a zasnovane su na osnovu izveštaja Odbora stručnjaka koji su se u tome vodili Evropskom poveljom za regionalne ili manjinske jezike. Kao jezici manjiskih zajednica u Hrvatskoj u Povelji su navedeni srpski,češki, mađarski, italijanski, rusinski, slovački, ukrajinski, slovenački, nemački, romski i istroromanski.

U Hrvatskoj svi navedeni jezici imaju različit stepen zaštite, a modeli prema kojima se provodi obrazovanje na jezicima manjina su A, B, i C.

U izveštaju Odbora stručnjaka ističe se da je broj časova na nekom od manjinskih jezika koji se održavaju u toku jedne nedelje nedovoljan, a ka..

The post Veće Evrope: „Manjinski jezici u Hrvatskoj nedovoljno zaštićeni i vidljivi“ appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article