Varivode i Gošić – poruke pomirenja i izgradnje zajedničke budućnosti

123

Zaupokojenu službu za nevino postradale meštane sela Varivode i Gošić služili su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop dalmatinski Nikodim sa sveštenstvom obe eparhije. Po završetku parastosa mitropolit je pomen nevinim žrtvama nazvao opomenom za sve ljude, a zločin u Varivodama besprizornim zlom kojim je poraženo ljudsko dostojanstvo. Prema njegovim rečima, u Varivodama, kao i na svim sličnim mestima, „obuzima nas stid i oblivaju suze“.

– Na ovom mestu pomaže isključivo molitva, nezavisno od toga ko je sa koje strane bio. Na ovom mestu poraženo je ljudsko dostojanstvo, poražen je čovek. Zlo je bilo besprizorno jer nije obraćalo pažnju na to što nasuprot njega stoji bespomoćan starac, starica koja očekujući milost i pomilovanje biva potpuno uništena. Ovaj pomen mora biti, i jeste, opomena za nas i za sve ljude. Izmislili su ljudi rat, ubijanja, da bi pobedili zlo, a to je proizvelo samo poraz do poraza, jer su utemeljili svoj život na podeli Mi – Oni – rekao je mitropo..

The post Varivode i Gošić – poruke pomirenja i izgradnje zajedničke budućnosti appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article