Vapaj za podmlađivanjem srpske zajednice u Umagu

117

Na samom severu istarskog poluostrva nalazi se grad Umag, popularna turistička destinacija. Zbog velikih poslovnih mogućnosti, u samim začecima razvoja jugoslovenskog turizma ovo mesto je doživelo veliki procvat, kako ekonomski, tako i demografski. Među ondašnjim doseljenicima, našao se i veliki broj Srba koji je u ovaj gradić doselio iz svih delova tadašnje SFRJ.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u ovom gradu živi 13.467 stanovnika, od toga se njih 590 izjasnilo kao Srbi. Umaški Srbi uglavnom se okupljaju u lokalnom pododboru Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“.

– Imamo nameru da rad Prosvjete podignemo na veći nivo i omasovimo članstvo i krug delatnosti. Nedavno smo učestvovali na Danima nacionalnih manjina grada Umaga, a uz male improvizacije uspeli smo da sklopimo svoj sadržaj. Osim u kulturno-umetničkom programu, učestvovali smo i u sportskom delu manifestacije pa smo napravili i ekipu u malom fudbalu. Pripadnici srpske zajednice u Umagu su uglavnom neupadljivi i dista..

The post Vapaj za podmlađivanjem srpske zajednice u Umagu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article