Vakcina je napravljena još u januaru?

66

Bez obzira što je sada aktuelna, i razmatra se njeno odobravanje, Moderna mRNA-1273 vakcina je napravljena još na početku godine, tačnije 13. januara, piše NY Magazine, i to nakon samo dva dana pošto je kineski naučnik Yong-Zhen Zhang objavio genetičku sekvencu novog koronavirusa, zbog čega je i privremeno udaljen iz laboratorija

Prema pisanju NY Magazine, Moderna mRNA-1273 vakcina je napravljena za dva dana, u toku jednog vikenda. Vakcina je napravljena i pre nego što je Kina potvrdila da se virus može prenositi s čoveka na čoveka na način na koji se prenosi, pre nego što je virus prešao okeane. I pored potvrđenih smrtnih slučajeva, vakcina je postojala, i nije bila u upotrebi, niti je bila testirana.

Kako se dalje navodi, Moderna mRNA-1273 je najbrže razvijena vakcina ikad posebno zbog prethodnih epidemija, zbog već postojećih istraživanja koja su napravljena nakon epidemije SARS-a 2003. godine. Sve vreme se od maja meseca znalo da je vakcina sigurna, čekalo se samo da se vidi koliko je efikasna.

Naučnici znaju dobro koji virusi bi mogli uzrokovati potencijalnu pandemiju i mogli bi lako razviti vakcine za njih, i prilagođavati ih ako se pojavi novi virus, piše NY Magazine.

Original Article