Uspeh Ane Sokolović, postala član prestižne izdavačke kuće: “Ja sam i srpska i kanadska kompozitorka”

113

Ja sam i srpska i kanadska kompozitorka. Osećam se podjednako i Srpkinjom i Kanađankom. Dva u jedan, a ne pola-pola, raspoloženo kaže za Nova.rs Ana Sokolović kada smo je pozvali da čestitamo što je postala član prestižne izdavačke kuće “Boosey&Hawkes” (BH) pod čijim krovom se čuvaju dela Štrausa, Koplanda, Bernštajna, Prokofjeva, Stravinskog… Ali i savremenih kompozitora kao što su Stiv Rajh, Džon Adams, Osvaldo Golijov, Magnus Lindberg… kojima se priključila i sagovornica Nova.rs.

Ana Sokolović rođena je u Beogradu 1968. godine. Studirala je kompoziciju na Univerzitetu u Novom Sadu, a magistrirala na Univerzitetu Montreal, gde se danas bavi profesurom. Njen stvaralački opus broji oko 70 dela – orkestralna, vokalna, kamerna, operska, baletska, filmska i pozorišna, od kojih je većina izvođena širom sveta. Godine 2009. bila je jedna od tri kompozitora koji su osvojili prestižnu nagradu Nacionalnog centra za umetnost. Njena prva opera “Ponoćni sud” prva je kanadska opera koja je ikada i..

The post Uspeh Ane Sokolović, postala član prestižne izdavačke kuće: “Ja sam i srpska i kanadska kompozitorka” appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article