Ushguli – čardak ni na nebu ni na zemlji

120

Ovo malo selo se nalazi na prilično visokom mestu, tačnije na najvišem mestu u Evropi, pa se zbog same prirode i lokacije ovde živi i do 6 meseci godišnje u izolaciji

Ushguli je malo selo u Gruziji, i nalazi se u pokrajini Svaneti na severozapadu zemlje na visini od 2.100 metara. Unesco je selo stavio pod svoju zaštitu, i čim su saznali za njega, brojni turisti iz čitavog sveta pohrlili su kako bi istražili ovaj mali “raj” na zemlji.

Ushguli je najviše kontinuirano naseljeno selo u Evropi, i život u podnožju planine Shkahare u sastvu moćnog Kavkaza traje bez prekida bar 2000 godina. Ovde priroda daje poslednju reč, i život nije nimalo lak. Vremenski uslovi diktiraju tempo i način života.

Ushguli - čardak ni na nebu ni na zemlji

Ovaj kraj spada u najizolovanija mesta na evropskom tlu, i pored loših puteva i infrastrukture koja uopšte i ne postoji, sneg pada više od 6 meseci godišnje. Zbog zimskih uslova do stanovništva se teško stiže gotovo pola godine. U selu živi oko 70 porodica, negde oko 250 ljudi. Radi se o ponosnim i hrabrim ljudima koji uglavnom zarađuju za život stočarstvom.

Ushguli je poslednjih godina postao izuzetno zanimljivija turistička atrakcija. Selo ima Etnografski muzej, a turisti u blizini mogu obići i kapelicu Lamaria, datira iz 12. veka, oslikana je veličanstvenim freskama.

Original Article