Upoznajte pravu Španiju, a ne Madrid ili Barselonu

158

Samo najbolje i najupečatljivije znamenitosti istorije civilizacije i prirode mogu se naći na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a, i takva mesta moraju imati vanvremensku i univerzalnu vrednost. Nije retkost da postoje države i gradovi sa više ovakvih lokacija, međutim, malo ko zna da ih u Kordobi ima čak 4

Istorija ovog grada vezana je za osvajače, bilo ih je više, pa je svojevrsno nasleđe koje je zaveštano budućim generacijama bogato i izuzetno raznoliko. Grad su osnovali Kartaginjani, kasnije su ga osvojili Rimljani, međutim, najbitniji period u istoriji grada vezan je za osvajanje od strane Mavara u 8. veku.

Kordoba nakon osvajanja postaje prestonica muslimanskog emirata, kasnije i Kordopskog kalifata, koji se prostirao na većem delu Iberijskog poluostrva. Za vreme vladavine Mavara grad je postao centar trgovine i obrazovanja, veruje se da je početkom 10. veka bio najveći grad u Evropi. Uspon i procvat grada zaustavili su Španci koji su ga osvojili 1236. godine.

Upoznajte pravu Španiju, a ne Madrid ili Barselonu

Kordoba ima, verovali ili ne, čak 4 lokacije koje se nalaze na UNESCO-voj listi, što je više od Rima ili Pariza, i to ga čini i jedinim gradom u svetu sa tolikim brojem lokacija pod zaštitom UNESCO-a.

Ovaj grad se nalazi u Andaluziji, ne tako daleko od poznatijeg Madrida, i to je grad sa oko 330.000 stanovnika, pa je idealan za turističku posetu. Sve lokacije sa liste se nalaze uglavnom u centru grada, i najbolje je obići ih peške, a da ih sve upoznate trebaće vam bar nekoliko dana.

Katedrala – džamija

Mezkita je prvo mesto u Kordobi koje se našlo na listi Svetske baštine još 1984. godine. Napravljena je između 784. i 786. godine prvobitno kao džamija, a kasnije je pretvorena u katedralu kada su grad osvojili hrišćani u 13. veku. Mezkita ima oko 250.000 kvadratnih metara, nekoliko kapelica i 850 granitnih stubova.

Kordoba, prvak po broju lokacija svetske kulturne baštine

Istorijski centar grada

Centar Kordobe je u osnovi lavirint uskih ulica sa spomenicima koji odolevaju vremenu još iz vremena rimskih, arapskih i hrišćanskih vladara grada, i proglašen je delom Svetske baštine 1994. godine. Upravo tu se nalazi i ova velika bogomolja Mezkita.

Kordoba, prvak po broju lokacija svetske kulturne baštine

Festival dvorišta

Španci tradicionalno otvaraju svoja dvorišta, odnosno, hvale se svojim lepo sređenim i ukrašenim dvorištima još od 1918. godine. Svakog proleća oni otvaraju vrata i kapije u cilju takmičenja. Ovaj običaj se nalazi na listi Svetske od baštine 2012. godine.

Kordoba, prvak po broju lokacija svetske kulturne baštine

Medina Azahara

Medina Azahara je poslednja lokacija u gradu koja je našla svoje mesto na ovoj listi. Izgrađena je između 936. i 976. godine od strane muslimanskih vladara, i tokom godina je prilično uništena, naročito posle građanskoh ratova u 11. veku. Ova veličanstvena građevina ostala je do današnjih dana i svedoči o vrhunskom građevinskom stilu i umeću jednog naroda.

Kordoba, prvak po broju lokacija svetske kulturne baštine

Original Article