Umesto jedne kuće, kupio celo selo

100

Italija je poslednjih nekoliko godina prodala stotine oronulih domova gotovo u bescenje. Zahvaljujući akcijama za privlačenje novih stanovnika koji su pokrenuli talas regeneracije ruralnih zajednica, sela su dobila novu priliku da ponovo ožive. Jednom čoveku kupovina samo jedne kuće nije bila dovoljna. On je kupio je celo selo

Umesto jedne kuće, čovek poreklom iz Italije je kupio celo selo. Škotski preduzetnik Cesidio Di Ciacca je upravo završio renoviranje Borgo I Ciacca, ruralnog sela koje datira iz 16. veka. Selo je istorijski vezano za njega, i nazvano je po njegovoj porodici. Nalazi se u divljoj, krševitoj regiji Ciociaria, između Rima i Napulja, u podnožju grada Picinisco.

Na prelazu iz 19. u 20. vek njegova porodica je napustila selo u potrazi za boljim životom, navodi CNN. Oni su emigrirali u Škotsku, ostavivši iza sebe rodno selo koje je za pola veka palo u zaborav. Selo je obnavljao gotovo deset godina, i u tome je uspeo.

Nekada oronule kamene kuće, štale i skladišta bez prozora i vrata sa srušenim stepenicama danas su potpuno renovirane. Selo sada ima uredno obnovljene zgrade sa pastelnim bojama koje sa kružne panoramske staze gledaju na zelena brda.

U selu se nalazi vinska kantina, konferencijska dvorana, biblioteka i dva apartmana za smeštaj turista. U vinogradima se uzgaja grožđe Maturano, prethodno izgubljena autohtona sorta koja je obnovljena.

Prvi korak, navodi vlasnik, je bio i najteži. Morao je da pronađe sve vlasnike imanja od 30 hektara u selu, svih 140. To je bio dug i komplikovan proces otežan činjenicom da ih je emigracija raštrkala po svetu. Poslednji stanovnik sela je bila njegova rođaka koja je umrla još 1969. godine. Tokom narednih 50 godina, ionako oronuli zaselak sve je sve više propadao.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

U selu danas postoji mali kulturni centar i konferencijska dvorana za poslovne sastanke. Tu je i dvorana za degustaciju vina i školu kuvanja. U selu postoji i besplatan internet. Život se vratio, a vlasnik je spreman da svima koji žele da se vrate u domovinu da ustupi deo svog raja. Sada je već jasno koja je njegova vizija, i zašto je umesto jedne kuće kupio celo selo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Umesto jedne kuće, kupio celo selo se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article