Ukrotiti inflaciju i izbeći recesiju

38

Vesti

Državni blagajnik Džim Čalmers upozorio je Ozije da se “pripreme za bol“ i uzimanje “jakih lekova“, kako bi izbegli recesiju i pogoršanje životnog standarda.
Naime, Trezor je revidirao najniže predviđeni rast privrede u narednim godinama, pri čemu se očekuje da će inflacija dostići vrhunac od 7,75 odsto na kraju godine, što je značajno iznad ranijih predviđanja.

Poslednje put, inflacija je premašila ovu brojku u martovskom kvartalu 1990, kada je bila 8,7 odsto. Inflacija je već na 6,1 odsto, uprkos prognozama pre izbora, da će dostići maksimum od 4,25 odsto.Očekuje se da će inflacija pasti u ciljni opseg do 2024, kada se predviđa da će biti 2,75 procenata.

Naime, umesto da se smanji na tri odsto do sledećeg juna, Trezor sada očekuje da će i dalje rasti pre nego što “potone“ na polovinu, ili 2,75 odsto do juna 2024.
Pri tome su se prognoze privrednog rasta smanjivale, u poslednjih tri godine, za pola procenta.Prema rečima blagajnika Čalmersa, globalna ekonomija se kreće “n..Original Article

Original Article