Ukrajina koju treba upoznati i posetiti – Lavov

98

Ukrajina dugo nije bila, priznajemo nezasluženo, na turističkim mapa svetskih putnika, posebno zbog svoje istorije koja je paradoksalno i njen najjači adut. Njeni gradovi su lepi, zemlja je velika, a ljudi dobronamerni, što ovu divnu zemlju preporučuje svima. Osim naravno glavnog grada Kijeva, treba posetiti i ostale, od kojih izdvajamo Lavov, pravi istočno-evropski biser

Lavov je grad je u zapadnoj Ukrajini, blizu granice sa Poljskom. Ovaj grad se nalazi na reci Poltvi, ima oko 730.000 stanovnika. Narod u Lavovu ima izražen nacionalni identitet, on voli svoju zemlju i svi govore ukrajinskim jezikom, i ovaj grad zauzima prvo mesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-istorijskih spomenika.

Posebnan šarm Lavova leži u njegovoj vanserijskoj lepoti, spomenicima i širokoj ponudi najrazličitijih stilova gradnje, gde preovladava stil koji se vekovima negovao u srednjoj i istočnoj Evropi. Njegovo jedinstveno i predivno istorijsko jezgro se 1998. godine našlo na UNESCO listi Svetske kulturne baštine.

Lavov se drastično razlikuje od ostalih gradova u Ukrajini, i više liči na gradove poput Beča, Budimpešte ili Praga. Ovde su se zbog njegove bogate istorije ukrštale razne kulture i arhitektonski stilovi, a grad krase mnoge crkve, katedrale i zgrade od čijih fasada će vam zastati dah.

Zbog svojih kulturno-istorijskih spomenika Lavov ima jedan od najlepših trgova u tom delu Evrope. Ovde su kuće, tačnije njih 44, građene su u različitim stilovima, od renesanse do modernizma, pa je najtoplija preporuka da prošetate trgom i potražite, recimo, Crnu kuću na istočnoj strani trga, jedan od najlepših primera renesansne ukrajinske kulture. Ovde se takođe nalaze 4 fontane, skulpture i kompozicije koje predstavljaju mitološka bića: Neptuna, Dijanu, Amfitritu i Adonisa.

Velik broj spomenika koji dominira središtem grada datira iz 16. i 17. veka, a mnogi ga istoričari smatraju pravim muzejom na otvorenom. Vrhunska dela različitih stilova i različite crkve dokaz su istorije Lavova koji je nekada bio važna tačka na trgovačkim putovima.

Osim bogate istorije, koja je zaista impozantna, treba napomenuti još jednu specifičnost grada. Lavov je grad čokolade, kafe i piva, i ovde zaista ne postoji ni jedna osoba koja u ovom trenutku ne uživa u nekom od navedenih proizvoda.

Ovde ulice mirišu na kafu koja dolazi sa svih strana, a kafa dolazi sa raznim dodacima po vašem izboru, i to ga odvaja od ostalih gradova u Ukrajini. Sem toga, kafa u kombinaciji sa čokoladom, pa još ručno pravljenom čokoladom, ovde, u samom gradu…

Prva pivnica u Ukrajini otvorena baš u Lavovu u 18. veku. Svakako treba posetiti Muzej piva, gde se uz pričo o nastanku i kulturi piva može uživati u krigli domaćeg zanatskog piva.

Na Trgu slobode potražite Operu, koja uz preostalih devet pozorišta i 60 muzeja, čini ovaj grad kulturnom prestonicom Ukrajine. Muzej narodne kulture i života jedan je od zanimljivijih muzeja gde se može upoznati Lavov i Ukrajina. Muzej je na otvorenom i prikazuje sve aspekte tradicionalnog ukrajinskog života.

Ima još puno toga što bi moglo da se kaže o Lavovu, ali neka ovo bude dovoljno za početak. Treba ga posetiti, uživati u istoriji i kafi, i po povratku ispričati priču o jednom gradu koji je zaista pravi biser, gradu koji je nepravedno na marginama turističkih spiskova i mapa.

Original Article