Udovice – tužna priča sela sa još tužnijim imenom

40

Iako postoji dosta zvaničnih podataka o tome kako nastaju imena sela u Srbiji, oni su često pomešani sa narodnim verovanjima i legendama, pa je takva situacija i sa malim selom u okolini Smedereva sa tužnom pričom i sa još tužnijim imenom

U selu u okolini Smedereva živi oko 1.800 ljudi, i svi uglavnom žive od plodne zemlje i kvalitetnog voća po kome je i poznat ovaj kraj Srbije. Ukoliko želite najukusnije grožđe ili jabuke, svi iz okoline uputiće vas u ovo malo selo, i prvo što možete primetiti je njegovo bizarno ime.

Selo se zove Udovice, i niko nema baš tačne podatke o tome kako je selo dobilo svoje ime. Selo važi za starije naselje, i prema legendama i pričama meštana, despot Vuk Grgurević Branković iz obliznjeg sela, u narodnoj poeziji poznat kao Zmaj despot Vuk, kaznio je seljake koji su iz nekog razloga sakrili Turičina tako što je pogubio sve muškarce iz sela.

Svi muškarci iz sela su stradali, žene su iz tuge nazvale ovo selo Udovice, jer ih je u selu bilo zaista puno, i to ime se održalo do današnjih dana.

Original Article