U Serbika kafeu održano predavanje „Nemanjići u književnom stvaralaštvu“

112

03.11.202003.11.2020

Učesnici još jednog lepog druženja u Serbika kafeu u Frauenfeldu u Švajcarskoj
Foto: arhiva D. Zimonjić

U prelepom ambijentu kantonalne biblioteke u Frauenfeldu u Švajcarskoj, u organizaciji Serbika kafea, održano je još jedno kulturno druženje. Ovoga puta, po prvi put bilo je najavljeno književno-istorijsko predavanje: Nemanjići u književnom stvaralaštvu – Uslovi kulture u srednjem veku. Predavanje je održala profesorka srpskog jezika Ivana Marčeta, dok je Dimitri Paskoski, docent za nemački jezik i književnost pri Pedagoškom fakultetu u Bernu, dao završnu reč, ističući pismenost Slovena u periodu Nemanjića u odnosu na ostale narode toga vremena.

Dvoje kompetentnih ljudi nesebično su preneli svoja znanja o književnosti i kulturi Srba u doba Nemanjića. Oni su govorili i o istorijskim prilikama koje su uticale na stvaranje srpskog jezika do danas. „Mnogo je istorijskih nepoznanica i baš su me one podstakle da i nakon zvaničnog predavanja postavim više pitanja. ..

The post U Serbika kafeu održano predavanje „Nemanjići u književnom stvaralaštvu“ appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article