U Saboru raspravljali o registraciji škola na srpskom jeziku

89

U skladu sa Zakonom o nauci i obrazovanju za osnovne i srednje škole, na istoku Republike Hrvatske postoje osnovne škole u kojima se celokupna nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Postoji problem, te škole nisu registrovane kao manjinske škole, što nije u skladu sa navedenim zakonom.

S tim u vezi, danas je na sednici Hrvatskog Sabora Dragana Jeckov upitala ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa šta planira preduzeti kako bi se taj problem rešio.

– Naravno da pozdravljam činjenicu da su druge nacionalne manjine svoje škole bez problema uspele da registruju kao manjinske, međutim, spomenuću da se kao najčešće opravdanje za neregistrovanje manjinskih škola srpske nacionalne manjine ističe činjenica da se kod drugih nacionalnih manjina radi o stečenim pravima, što u primeru srpske zajednice navodno ne postoji, iako svi pozitivni propisi Republike Hrvatske garantuju ravnopravnost svih nacionalnih manjina – rekla je Draga Jeckov okupljenim saborskim zastupnicima.

Mini..

The post U Saboru raspravljali o registraciji škola na srpskom jeziku appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article