U Piranu ostvareno više od milion noćenja

112

U opštini Piran u prvih sedam meseci 2022. godine ostvareno je više od milion noćenja, a podaci iz jula meseca govore da je ukupan broj noćenja na nivou iz rekordne 2019. godine.

Turistički vaučeri koje je podelila država su prestali da važe u julu, što je mnoge zaposlene u turizmu zabrinulo kako će ova grana privrede opstati bez bez pomoći države. U opštini Piran, koja je inače snažno predvodila po broju upotrebljenih vaučera, tranzicija je protekla izuzetno glatko, najviše zahvaljujući brojnim stranim gostima koji su se vratili čim je potražnja domaćih turista opala.

U julu je, prema podacima portala ttaksa.si, u svim smeštajnim kapacitetima opštne Piran ostvareno 326.792 noćenja, što je samo 5% manje nego prošle godine, a jednako kao i 2019. godine.

Aleksander Valentin, direktor Turističke zajednice Portorož, je izjavio da odličnim rezultatom smatra svega 5% pada noćenja u odnosu na prošlu godinu, kada su bili na snazi ​​turistički vaučeri, i činjenicu da su dostignute brojke iz 2019. godine. Osim toga, Aleksander Valentin je izjavio da mu je drago što su se strani gosti vratili. Važno je dodati da su postignute i dobre cene hotelima i ostalim smeštajima i da rezervacije jako dobro stoje čak do kraja septembra.

Ako su u junu ove godine strani gosti ostvarili nešto manje od polovine svih noćenja, u julu su ih ostvarili čak dve trećine. U 2019. godini noćenja stranih turista činila su gotovo tri četvrtine. Ove godine su se rekordnoj godini približili samo hoteli. Među strancima u julu prednjače Austrijanci, Mađari, Nemci, Česi i Slovaci, a slede ih Italijani, koji su i dalje u padu u odnosu na 2019. godinu.

O dobroj posećenosti govori i ostvaren prihod. U prvih sedam meseci 2022. godine, prema podacima portala ttaksa.si, ostvareno je 1.031.590 noćenja, što je tek mali deo, 0,7% manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak U Piranu ostvareno više od milion noćenja se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article