U Osijeku održan kulturni program posvećen Aleksi Šantiću

72

Osječki pododbor SKD „Prosvjeta“ organizovao je u petak 3. jula kulturni program posvećen jednom od velikana srpske književnosti Aleksi Šantiću. Predavanje je pripremila i održala prof. Jadranka Radošević koja je svoje izlaganje nadopunila zanimljivom prezentacijom.

Osječanima je ponuđeno više tema za ovo predavanje, ali su oni sami odabrali da slušaju i uče o Šantiću koji je jedan od najznačajnijih modernista i predstavnik srpskog simbolizma u poeziji.

– Publika je izrazila posebnu želju da čuje Šantićevu pesmu „Ostajte ovde“, jer je ona svevremena u uvek aktuelna. Mnogi naši ljudi imaju nekakav osećaj da ne znaju kako da se povežu sa svojom porodicom, a znamo da je Šantić za svoju porodicu bio posebno vezan. Mnogi od njih su tragično umirali od tuberkuloze i ta tema se nekako sama od sebe otvorila. Govorili smo o tome kako je teško bez brata i o tome kako je teško u tuđini jer ipak je najlepše sa svojima u svojoj zemlji. Tako smo povezali porodičnu sreću, brak i sl. jer Šantić se n..

The post U Osijeku održan kulturni program posvećen Aleksi Šantiću appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article