U Kusonjama prikazani kosidbeni običaji Srba pakračkog kraja

73

Kroz košnju u šljiviku starim kosama, prikazom nasađivanja, brušenja i otkivanja ili klepanja kose te pesmom i igrom okupljeni su se vratili u neka stara vremena kada je u srpskim selima toga kraja ovakav način košnje bio svakodnevica.

Kosidbeni običaji u Kusonjama su uz podršku Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije i snimljena, a izveli su je članovi pakračkog pododbora SKD Prosvjeta. Snimanje kosidbe je podržano i od strane SKD Prosvjeta, Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije.

– Kosidba je deo novih aktivnosti pokrenutih ove godine koja je uspešno provedena zbog zajedništva i koordinacije srpskih organizacija na našem području ali i zbog podrške Uprave za dijasporu Republike Srbije, SKD Prosvjete i Srpskog narodnog veća. Dogodine planiramo da pokrenemo kosidbene i žetvene svečanosti, a ovom aktivnošću obeležili smo i 25 godina pakračkog Pododbora Prosvjete – istakao je zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.
..

The post U Kusonjama prikazani kosidbeni običaji Srba pakračkog kraja appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article