U kojim evropskim zemljama je smanjen PDV na turizam?

140

U jedanaest evropskih zemalja je privremeno smanjen PDV na turizam kako bi se na neki način pomoglo ovom sektoru da izađe iz krize izazvane pandemijom koronavirusa

Evropsko udruženje hotela, restorana i ugostiteljskih objekata, HOTREC, objavilo je listu zemalja čije su vlasti odlučile da smanje PDV na turističke usluge. Na listi se nalazi 11 zemalja, Turska je država sa ubedljivo najnižim PDV-om na turizam u Evropi, a iz zamalja regiona treba izdvojiti Hrvatsku, koja je odlučila da ne bude jedna od njih, bez obzira na činjenicu da joj veliki deo BDP-a zavisi upravo od turizma.

Države koje su odlučile da pomognu ovom sektoru su Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Nemačka, Grčka, Litvanija, Turska, Moldavija i Norveška, u zavisnosti od stope poreza, PDV je u proseku smanjen sa 20 na 5%. Ovo se odnosi na usluge u restoranima, keteringu, kafićima, hotelima i u nekim državama na usluge taksi prevoza.

Ovakav korak bi u velikoj meri pomogao i domaćim ugostiteljima i zaposlenima u turizmu, imajući u vidu da su ovi sektori u velikoj krizi.

Original Article