U Dragoviću osveštana crkva čija je izgradnja započela 1940. godine

20

Petnaesti dan avgusta 2020. godine u selu Dragović kod Pakraca dugo će se pamtiti jer je nakon punih 80 godina konačno završena izgradnja crkve Prenosa moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana započeta još 1940. godine uoči početka Drugog svetskog rata. Naime, crkva je bila pod krovom, ali njena izgradnja nakon rata nije nastavljena. Na unutrašnje uređenje i izgradnju ikonostasa čekala je punih osam decenija.

Crkvu je uz sasluženje brojnog sveštenstva osveštao episkop pakračko-slavonski Jovan (Ćulibrk) čijim dolaskom na mesto episkopa u ovoj eparhiji su na mnogim crkvama započeti radovi na obnovi ili izgradnji. Obnova crkve u Dragoviću započeta je pre četiri godine.

– Treba istaći da velike zasluge za obnovu crkve u Dragoviću ima i naš sveštenik protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović koji je zadnjih nekoliko godina uložio zaista veliki napor da se ta crkva konačno završi. To je po gabaritima nevelika crkva koja u ratu nije bila spaljena ili rušena i u celom tom kraju ona je je..

The post U Dragoviću osveštana crkva čija je izgradnja započela 1940. godine appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article