Tradicionalna poseta grobljima u Burgenlandu u Austriji

33

04.11.202104.11.2021

Parastos palim srpskim vojnicima
Foto: FB Vladika Anrej

Kao i svake godine, grupa poklonika iz Beča je 1. novembra 2021. godine posetila mesta u Burgenlandu, gde su sahranjeni naši stradalnici u Velikom ratu, ne samo vojnici, nego i civili, starci, žene i deca. Ove godine, grupu poklonika je predvodio Episkop austrijsko-švajcarski Andrej u čijoj su pratnji bili: protojerej-stavrofor Petar Pantić, Drago Vujić, Aleksandar Lapin, protojerej Đorđe Pantelić i jerej Jovan Govedarica. Nažalost ove godine, zbog pandemije Koronavirus, samo mali broj vernika naše Crkve je prisustvovao parastosima.

Poklonici su prvo posetili groblje u Bruku na Lajti, gde se nalaze ostaci 78 naših vojnika. Potom su prisustvovali pomenu koji se održava u po zlu poznatom Nežideru, gde se nalazio jedan od najvećih logora u bivšoj Austrougarskoj, u kome je postradalo preko pet hiljada naših ljudi. Pomenu koji služi rimokatolički paroh u porti crkve (meštanima koji su stradali u Velikom ratu),..

The post Tradicionalna poseta grobljima u Burgenlandu u Austriji appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article