Теслина лабораторија у САД корак ближе да постане Музеј

69

09. 2020.

У Варденклифу, јединој преосталој лабораторији Николе Тесле, данас ће на 112 година стар реконструисан димњак бити постављена и круна димњака, а све то још је један корак ка циљу – оснивању Теслиног музеја на Лонг Ајленду, рекао је директор лабораторије Теслиног научног центра Ворденклиф Марк Алеси.

Димњак од црвене цигле, тежак више од две тоне, за Теслу је лично пројектовао архитекта Стенфорд Вајт, чије је дело између осталих и други њујоршки Медисон сквер гарден.

„Реконструкција димњака била је велики изазов, довела је и до неочекиваног открића везаног за Теслине тунеле на коме стручњаци још раде. Постављањем круне димњака, направљен је веома важан корак на очувању лабораторије и Теслиног дела“, рекао је Алеси.

Након открића необичне цигле и лука консултовани су историчари, архитекте и инжењери који су открили нишу чија се сврха и могуће везе са тунелима које је Тесла изградио испод Ворденклифа у оквиру експеримената бежичног преноса енергије још истражују, додали су и..

The post Теслина лабораторија у САД корак ближе да постане Музеј appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article