Terase i bašte – udobnost na otvorenom prostoru

128

Dobro osmišljena terasa ili bašta može doprineti da vaše poslovanje bude u najmanju ruku atraktivnije u odnosu na ostale konkurente. Sanjajte o suncu ili uživajte u njegovim prvim zracima i proširite svoje poslovanje i na otvorene delove svojih lokala i radnih površina. Na taj način, ne samo da ćete ispratiti ritam godišnjih doba, već i odgovoriti željama gostiju, jer oni danas više nego ikad traže otvorene prostore

Dani kada su u baštama restorana i kafića bile plastične stolice i metalni stolovi pokriveni nekim improvizovanim suncobranom sa reklamom za pivo, odavno su prošli. Danas postoji puno rešenja kako da dobijete i na atraktivnosti i na funkcionalnosti, a da to ne košta puno.

Pri planiranju imajte na umu da koncept vašeg poslovanja, odnosno idejno rešenje koje imate, treba da uklopite u dostupnu površinu i okolinu. Ono što je važno, je da iskoristite sve površine koje se ne koriste, kako bi smanjili troškove i istrovremeno poboljšali poslovanje.

Proširenje dostupnih površina

Za početak, neophodno je da svaki kvadratni metar vašeg prostora učinite profitabilnim. Postoje razne mogućnosti da vaš prostor bude udobno mesto za uživanje u prirodi i u boravku na otvorenom, jer danas brojni proizvođači nude automatiovane sisteme koji sprečavaju i sunce i kišu po potrebi, pomažući sužavanju granica između “unutrašnje i spoljašnje usluge”.

Pergola

Pored običnih suncobrana i tendi koje mogu biti prva pomoć, naročito je korisna pergola. To je obično “otvorena celina” od drveta, aluminijuma ili metala i predstavlja moderan pokretni krovni sistem, idealan za zaštitu od sunca i spoljnih uticaja u ugostiteljskim baštama kafića i restorana . Pergolu ili vipol tendu, možete osmisliti da odgovara vašem prostoru, a možete je dekorisati i ukrasiti po želji. U idealnom slučaju, ona može imati i zid sa vertikalnim ukrasnim biljkama koje u kombinaciji sa otvorenom kuhinjom mogu na neki način demonstrirati i dočarati kućnu, opuštenu atmosferu. Osim toga, postoje brojni sistemi i načini da se omogući zaštita od praktično svih vremenskih prilika, su opcije zaista brojne.

Atrijum

Atrijum često srećemo u zemljama sa tropskom klimom gde ovo “proširenje” omogućava uživanje u spoljnoj atmosferi, a da ne bude ometano vremenskim uslovima. Ovakva struktura takođe je idealna za postavljanje roštilja i prilagođava se svim vremenskim prilikama. Posebna prednost je što ovakve prostore nije teško napraviti i dodati na već postojeći objekat koristeći javne površine. Ovakav primer je sada najpopularniji u Litvaniji, koja je glavni grad Viljnus pretvorila u grad-kafić (ovde ide link)

Nameštaj (enterijer)

Nameštaj mora odgovarati atmosferi i uslovima poslovanja, kako u zatvorenim, tako i u otvorenim prostorima, ali ništa manje bitno, on mora odgovarati i gostima. Pri odabiru nameštaja i uređenju eterijera, najbolje je konsultovati stručnjake i dobavljače. Neophodne stvari kojima treba posvetiti pažnju su funkcionalnost, udobnost, ergonomija i životni vek, a tu je naravno i cena. Ovakve stvari su posebno bitne za poslovanje ukoliko imate spoljne bašte ili terase, rok trajanja materijala nije isti za nameštaj koji je u zatvorenim prostorima i za nameštaj koji je izložen ekstremnim vremenskim uslovima. Takođe, ukoliko se radi o bašti, postavlja se pitanje da li uz nameštaj treba postaviti i odgovarajuće podloge i podmetače koji pomažu kod udobnosti.

Svi elementi u radnom prostoru doprinose operativnoj i finansijskoj funkcionalnosti, pa zato treba iskoristi sav potencijal. U današnje vreme, kad mere zaštite i socijalnog distanciranja ugrožavaju poslovanje pojedinih ugostiteljskih objekata, imati baštu ili bilo kakav dodatni spoljni prostor je ne samo zgodno i isplativo, već i neophodno.

Original Article