Sveštenik vraća molitvene proslave u mestima u kojima su odavno prestala

92

Selo Četvrtkovac nalazi se na Baniji, nedaleko od Petrinje, a pripada opštini Sunja. Kao i mnoga mesta na ovom području, u raznim ratnim dešavanjima u prošlom veku ostalo je bez većine stanovništva. Sada u ovom selu živi samo 11 pravoslavnih porodica.

Uprkos tome, i epidemiološkim merama bezbednosti, na molitvenoj proslavi praznika pokrova Presvete Bogorodice prisustvovalo je desetak stanovnika ovog i okolnih sela.

– Po rečima najstarijeg meštanina Četvrtkovca, ovde je zadnji zbor održan 1994. godine. Nakon toga više nije bilo molitvenog okupljanja. Sad, nakon 26 godina sakupili smo se prvi put. Da nije ovakva situacija sa pandemijom i granicama, bilo bi nas i više. Posle liturgije, usledilo je posluženje za sve prisutne – kaže paroh petrinjski koji opslužuje i ovo selo protojerej Saša Umićević.

On u svojoj parohiji obilazi čak 55 sela i grad Petrinju, a mnoga sela su u derutnom stanju bez hramova. U saradnji sa Omladinskom mrežom Srba u Hrvatskoj odrađene su mnoge radne akcije kako..

The post Sveštenik vraća molitvene proslave u mestima u kojima su odavno prestala appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article