Svemirska salata – najbolja hrana za astronaute

10
svemirska-salata-–-najbolja-hrana-za-astronaute

Pored problema koje samo putovanje svemirom donosi, ostaje problem oko toga kako astronauti daleko od zemlje mogu da se hrane ili eventualno proizvode hranu. Nova studija je otkrila idealnu „svemirsku salatu“ za dugotrajne boravke u svemiru, koja je pritom iznenađujuće ukusna

Kad se radi o svemirskim putovanjima, još nismo došli do tačke u kojoj astronauti provode godine daleko od Zemlje, putujući među zvezdama ili živeći na površini stranog sveta. Ako ikada poželimo da stignemo tamo, moraćemo da otkrijemo kako ti budući putnici mogu da sami proizvode hranu.

Prva faza studije koju je u decembru 2023. objavio časopis za nauku i tehnologiju hrane Američkog hemijskog društva nastala je kao kompjuterski napravljen model za održivu, obnovljivu prehranu astronauta. Studija je izdvojila nekoliko sastojaka koja čine svemirsku salatu, nakon čega je ona napravljena i poslužena astronautima.

Svemirska salata

U početku istraživanja sve je ukazivalo na vegansku hranu, ne zbog njene vrednosti ili superiornosti u odnosu na drugu, već zbog ograničenih mogućnosti uzgajanja isključivo biljaka u svemiru. Životinje su veliki problem. Međutim, nekoliko prerađenih životinjskih sastojaka, poput konzervirane ribe i piletine, dodano je studiji zbog njihovog sadržaja i hranjivih materija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORDO News (@ordonews)

Idealan svemirski usev treba da da visok, hranjiv prinos uz relativno mali trud. Nekoliko vrsta žitarica se našlo na listi, uključujući amarant i kinou. Ove tradicionalne namirnice su toliko hranjive da ih često nazivaju superhranom. Pored toga, tu su razne semenke i orašasti plodovi, razno voće i povrće, soja i nekoliko začina poput cimeta, kardamoma i karanfilića.

Naučnici su identifikovali 102 idealna sastojka za svemirsku ishranu. Nakon toga su upotrebili softver za generisanje kombinacija koje zadovoljavaju određene parametre. Prosto rečeno, kompjuter je pravio recepte, i na kraju je suzio izbor na šest do osam namirnica, navodi Atlasobscura.

Na kraju je ozbiljno ispitano 10 recepata, od kojih je šest uključivalo životinjske sastojke, a četiri su bila veganska. Utvrđeno je da je najoptimalnija kombinacija sastojaka, balansirajući maksimalnu hranjivost sa minimalnim poljoprivrednim resursima, jedna od veganskih opcija. To je kombinacija batata, kelja, soje, maka, ječma, kikirikija i suncokreta. Ove namirnice se relativno lako uzgajaju, hranljive su i ukusne.

Mitenvald – Alpi, murali i bavarske kobasice, saznajte više.

Ova studija ne daje konačan odgovor o tome kako će dugoročna svemirska hrana izgledati, ali to nije ni bio cilj. Studija je uvod u multinacionalna istraživanja koja će se sprovoditi u sedećih nekoliko godina. U sledećoj fazi istraživači bi mogli otkriti da izvediva svemirska poljoprivreda zahteva ne samo novu tehnologiju, već i nove, ultra-učinkovite sorte useva. Za sada je identifikovan prvi recept, sa idealnim sastojcima koji će, bar po studiji, moći da se gaje u svemiru.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Svemirska salata – najbolja hrana za astronaute se pojavio prvo na TU magazin.