Štrbské Pleso – najspektakularniji pogled na Visoke Tatre

136

Da priroda ume da stvori predele i pejzaže koji oduzimaju dah i to na prvu, govori nam i ovo malo ledničko jezero u Slovačkoj

Prekriveno brojnim čamcima u gotovo svim godišnjim dobima, osim kada nije zaleđeno, svoju priču iz zagrljaja Visokih Tatri priča nam jedno veoma posebno jezero. Posebno je po tome što spada u najlepša jezera na planeti, i po tome što tu svoju lepotu nema sa kim da podeli. Turisti su tek od skoro ucrtali koordinate ove destinacije na svojim turističkim mapama, a lokalci ga ljubomorno čuvaju samo za sebe.

Štrbské Pleso - najspektakularniji pogled na Visoke Tatre

Ovo ledničko čudo od jezera nalazi se na visini od 1346 metara nadmorske visine, i osim neverovatne lepote netaknute prirode, pruža utočište i zanimaciju u svim dobima godine. Leti je to destinacija koja poziva na istraživanje i avanturu, zimi se tamo odlično skija. Interesantno je istaći i da je jezero gotovo pola godine zamrznuto, kako to Slovaci vole da kažu, oko 155 dana u godini, pa ga klizači rado koriste.

Štrbské Pleso - najspektakularniji pogled na Visoke Tatre

Jezero ima površinu od skoro 20 hektara, dok je maksimalna dubina oko 20 metara. Do jezera se lako stiže, udaljeno je od Košica, najvećeg grada u okolini oko sat i po vožnje autom, i odatle su organizovane brojne turističke ture obilaska okoline.

Original Article