Šta je dugotrajna kontracepcija ili LARC?

100

Fizičke i psihičke posledice izazvane neželjenom trudnoćom su traumatične i dugoročne. Metode kao što su: brojanje plodnih dana, prekinuti snošaj, dojenje, kao i korišćenje kondoma, su relativno nesigurne, tako da jedini način da se zaštitite od neželjene trudnoće je adekvatna kontracepcija.
Kontracepcija daje ženama pravo i moć da odluče kada su spremne da oforme porodicu i imaju decu.

Osim kao mehanizam za zaštitu od neželjene trudnoće, hormonska terapija se koristi i u tretmanu problema kao što su: endometrioze, akne, PCOS, PMS, menoragija (obimno menstrualno krvarenje), anemija i drugo.

Lista kontraceptivnih opcija je dugačka, ali se uglavnom svodi na hormonsku i nehormonsku, kao i na kratkotrajnu ili dugotrajnu.

Daleko popularnije metode u današnje vreme su one sa dugotrajnim, ali reverzibilnim delovanjem (long acting reversible contraception – LARC). Ove metode su atraktivne iz razloga što su 99 odsto efikasne, imaju relativno malo neželjenih posledica i efikasnost metode može..

The post Šta je dugotrajna kontracepcija ili LARC? appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article