Šta je Covid pasoš?

39

Turistički sektor i države širom sveta se polako pripremaju za sledeću turističku godinu, vakcine su već gotovo izvesne, i sve više se priča o takozvanom “Covid pasošu”

O uvođenju “Covid pasoša” otvoreno se priča već neko vreme, a Island je prva zemlja koja je uvela takav sistem. On dozvoljava ulaz u zemlju osobama koje su preležale i prebolele Covid-19, i to bez bez ikakvih restrikcija i obaveza. Nauka tvrdi da osobe koje su preležale bolest imaju imunitet bar tri meseca, i ne mogu ponovno oboleti u tom periodu, te samim tim ne predstavljaju rizik po druge osobe.

Ovakav obrazac, uz poštovanje ostalih mera, biće izgleda nova praksa u budućnosti, i to je jedino rešenje koje može biti primenjivo. Uz pasoš, jedino što će biti potrebno putnicima kako bi neometano mogli da putuju biće potvrda nadležnih zdravstvenih institucija o preležanoj bolesti.

Ova godina je pokazala da je turizam puno otporniji nego što se očekivalo, a prema trenutnim saznanjima i podacima o koronavirusu i vakcini, sledeća sezona će sigurno biti bolja nego ove godine. Na proleće se očekuje smirivanje novozaraženih, vakcina bi trebalo da učini svoje, pa će samim tim turistička sezona će biti dosta stabilnija i organiziovanija.

Original Article