Šta će se prvo promeniti u turizmu u 2021. godini?

45

Pandemija je, ako se tako može reći, rešila mnoge nedoumice i probleme u turizmu, uglavnom sve vezane za prekomerni turizam i prenatrpane destinacije širom sveta…

Posledice u turizmu zbog pandemije koronavirusa su svakako evidentne, i neke stvari će morati da se promene. Povratak u stare tokove je već izvestan, ali ostaće neki problemi o kojima ćemo morati da razmišljama i trendovi na koje ćemo morati da se naviknemo.

Vreme doručka na bazi švedskog stola i uzimanje hrane sa stolova samostalno je završeno. Sve to biće služeno od strane stručnog osoblja, uz poštovanje svih mera.

Higijena je svuda postavila nove standarde, a svi, pa čak i najveći poput Hilton grupe, posvetiće punu pažnju i najsitnijim i najvažnijim detaljima, od prekidača za svetlo, daljinskih upravljača, do klima uređaja. Sve to će morati više puta u toku dana da se detaljno dezinfikuje ili očisti.

Jedan od problema mnogih destinacija, kao što su Venecija, Amsterdam, Pariz ili Dubrovnik, bio je zaista ogroman broj turista. Pandemija je trenutno uspešno rešila taj problem, a ostaje pitanje kako će taj problem biti u budućnosti trajno rešen. Vrlo verovatno će bar nekoliko prvih godina broj poseta biti znatno manji, ljudi će manje putovati, a dobar deo njih i dalje će biti u nekoj vrsti straha od odlaska na mesta gde su moguće velike gužve.

U avionima će biti znatno manje mesta, a to će sasvim sigurno uticati i na cenu prevoza. Dok će jedan deo putnika odustati zbog cene karata, drugi deo će odustati zbog straha od gužvi i mogućeg zaražavanja, tako da će avio-prevoz biti neka vrsta ekskluzive, i verovatno jedan od najsigusnijih načina masovnog putovanja.

Novi turistički proizvodi podrazumevaće ili lokalne destinacije ili uključivanje određenog regiona u plan putovanja, na taj način se turisti neće zadržavati na jednom mestu dugo, a promovisaće se svi sadržaji u određenom delu zemlje, pa bi takav vid turizma bio koristan i za punike i za organizatore putovanja ili boravka.

Original Article