Šta će biti sa ugostiteljstvom u Italiji?

27

Nacionalni plan oporavka od posledica pandemije koronavirusa u Italiji nije predvideo dovoljno sredstava ni za revitalizaciju sekotora turizma, a za ugostitelje teško da će šta ostati, što u velikoj meri ugožava opstanak ove grane privrede

Lino Enrico Stoppani, predsednik Fipe-Confcommercio, italijanske Federacije javnih vežbi, kritikovao je prve nacrte Nacionalnog plana oporavka od posledica pandemije, navodeći da takav plan nije realan.

Kako navodi, koronavirus je u potpunosti uništio nacionalnu ekonomiju povezanu sa turizmom, a plan oporavka za ovaj sektor izdvaja samo 3,1 milijardu evra, što je 1,58% od ukupnih 196 milijardi. Ovakav nedostatak sredstava, odnosno nedovoljno izdvajanje označava nedostatak strategije za unapređenje resursa koji proizvodi 13% nacionalnog BDP-a.

Kao da to nije dovoljno, u ove 3 milijarde nema sredstava opredeljenih za spas ugostiteljstva, i ovaj sektor bi uskoro mogao da se nađe u najvećoj krizi poznatoj modernom društvu.

– Ukoliko želimo obraniti pozicije ugrožene oštrom međunarodnom konkurencijom, ojačati i poboljšati našu turističku ponudu, moramo ulagati u sezonsko prilagođavanje, uključivati različite vidove turizma koji Italiju čine jedinstvenom, od gradova, mora, planina, hrane i vina, do zabave. Neophodna su ulaganja u ugostiteljstvo, koje ima snažan element identiteta, i to je ono što Italiju odvaja od ostalih zemalja – istakao je Lino Enrico Stoppani.

Original Article