SRBIN u Americi dobio spor protiv MARVELA, odšteta 750 MILIONA DOLARA i hoće da uloži u SRPSKU DECUI

58

Aleksandar Kavčić Beograđanin koji živi u Americi, dobio je spor vredan 750 miliona dolara protiv “Marvela”, koji bi mogao da đacima u Srbiji obezbedi besplatne udžbenike.

Pošto je osnovno obrazovanje obavezno i udžbenici treba da budu besplatni, ideja je profesora Aleksandra Kavčića.

On je Beograđanin, đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu, predavao na Harvardu. Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija “Marvel”. Tužio ih je i posle višegodišnjeg suđenja dobio spor i odštetu – 750 miliona dolara. Od dela novca želi da obezbedi besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji.

Fondacija “Alek Kavčić” već godinama donira računare Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Ali tu priča tek počinje. Sledeći veći korak jesu besplatni udžbenici za školarce u celoj Srbiji.

– Udžbenici moraju biti besplatni, to je tako u svim zemljama, čak i u zemljama zapada. Čak ni u Americi – bastionu liberalnog kapitalizma, ne postoji slobodn..

The post SRBIN u Americi dobio spor protiv MARVELA, odšteta 750 MILIONA DOLARA i hoće da uloži u SRPSKU DECUI appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article