Srbi u Popovcu proslavili Malu Gospojinu

102

Na Malu Gospojinu slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Deva Marija, i spada u jedan od najvećih zavetnih praznika. Mala Gospojina spada u red Bogorodičnih praznika i nepokretan je, što znači da ima fiksno mesto u crkvenom kalendaru i označen je crvenim slovom. U narodu se ovaj praznik slavi uz živopisne običaje, uglavnom posvećene rađanju. Veoma je cenjen kod Srba, a u većini mesta održavaju se vašari i druge svečanosti, proslave i molitve.

Jedno od takvih mesta je i baranjsko mesto Popovac u kom su Srbi prisutni još od srednjeg veka, a nakon seobe njihov broj se i povećao. Pravoslavni hram u Popovcu posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice, i iako se ne zna se tačan datum njegove izgradnje, i danas se čuva dokument na dasci gde piše da je hram osvećen 1726. godine, dok izveštaj sreskog sudije Baranjske županije govori da su temelji za hram udareni 1767. godine. Hram je u periodu od 1905. do 1912. godine obnovljen i oslikan, a u to vreme pod..

The post Srbi u Popovcu proslavili Malu Gospojinu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article