Srbi na Azurnoj obali odali poštu palim vojnicima tokom Prvog svetskog rata

146

16.11.202116.11.2021

more
U sen Madrijeu u Francuskoj počiva 22 srpska vojnika iz Prvog svetskog rataParastos i pomen na vojničkom grobljuFoto: Srpsko francuski savez iz Nice

U gradiću Sen Mandrije na Azurnoj obali se nalazi vojno groblje na kome su tokom Prvog svetskog rata sahranjena 22 srpska vojnika. Godinama njihove grobove obilaze predstavnici Srba iz raznih gradova ne samo Azurne obale već iz cele Francuske i to prvenstveno zahvaljujući gospodinu Ostoji Velimiru (84) koji je decenijama govorio o njima, negovao njihove humke i organizovao komemoracije ne samo na Dan primirja već i na druge važne praznike. Ostoja Velimir je brinuo o groblju, o načinu organizacija komemoracija, dočekivao i ispraćao sve koji su dolazili da odaju poštu palim srpskim vojnicima i čuvao sećanje na njih. Ove godine on je predao dužnost. „Beskrajno smo mu svi zahvalni za sva njegova dela. Potrudićemo se da nastavimo da radimo kao što je i on radio“, izjavio je Vladan Radovanović, predsednik Srpsko-fr..

The post Srbi na Azurnoj obali odali poštu palim vojnicima tokom Prvog svetskog rata appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article