Srbi iz Hrvatske sakupili potpise za ravnopravne evropske regione

116

Cilj ove inicijative je da se od Evropske unije traži politika koja će uvažavati regionalne i nacionalne posebnosti kao i donošenje zakona koji će to omogućavati. Kada je Hrvatska u pitanju sama inicijativa je važna za istorijske regione koji su bili naseljeni, ili su to još uvek, nacionalnim manjinama, posebno onih krajeva koji su pogođeni ratom devedesetih godina prošlog veka.

Koordinator ove inicijative u Hrvatskoj bilo je Srpsko narodno veće iz Zagreba, a provedena je u više evropskih država.

– Inicijativu su pokrenuli Sekelji, pripadnici mađarske nacionalne manjine u Rumuniji, dok su i u ostalim EU zemljama nosioci takođe iz redova mađarske nacionalne manjine. Inicijativa je pokrenuta u cilju olakšavanja pristupa manjinskim regionima do EU fondova. Finansijska nezavisnost znači veću samostalnost u internim odlukama i načinu trošenja novca. Razvoj infrastrukture, škola i lokalnog preduzetništva te smanjenje stope migracija na kraju vodi ka očuvanju etničkih, jezičkih i kulturnih ..

The post Srbi iz Hrvatske sakupili potpise za ravnopravne evropske regione appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article