“SPKD Prosvjeta” u Austriji organizovala predavanje mladih istoričara o “Srpskim ratnim zarobljenicima u Austrougarskoj”

40

Srpski klubovi i udruženja u Austriji, zbog mera uvedenih sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, nisu u mogućnosti da održe planirane aktivnosti, koje neki sele u digitalni svet, pa je tako SPKD Prosvjeta u Austriji organizovala predavanje o “Srpskim ratnim zarobljenicima u Austrougarskoj” preko aplikacije “Zum”.

Predavanje mladih istoričara iz Beča Zlatana Stojadinovića i Marka Sarića koje je bilo i najavljeno na društvenim mrežama, izazvalo je veliku pažnju.

Oni su u izlaganju povodom Dana primirja i nedelje u kojoj se obeležava kraj Velikog rata izneli do sada manje poznate detalje o internaciji u Austrougarskoj za vreme Prvog svetskog rata i o Srbima koji su bili u logorima širom monarhije. tako su između ostalog naveli da je među 150.000 interniranih Srba u Austrougarskoj tokom Velikog rata bili i izdavač Geca Kon, Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta u Srbiji, pesnik Sima Pandurović, veliki svetski naučnik Milutin Milanković i mnogi drugi.

Podaci pokazuju da je krajem 19..

The post “SPKD Prosvjeta” u Austriji organizovala predavanje mladih istoričara o “Srpskim ratnim zarobljenicima u Austrougarskoj” appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article