Solarni paneli za dva domaćinstva u Dalmaciji

113

Inicijativa za kupovinu i ugradnju solarnih panela, po rečima voditeljke Odeljenja Tatjane Dragičević, potekla je od predloga većnika VSNM-a Sisačko-moslovačke županije Petra Samardžije da se jednom od povratnika iz Hrvatske Kostajnice obezbedi solarni panel za struju.

– U prvom slučaju, vezanom za povratnika iz Kostajnice, imali smo situaciju da se zbog nepostojanja adekvatne infrastrukture nije bilo moguće priključiti na elektromrežu, te je ugradnja solarnog panela bila jedini način da mu se omogući struja. To nas je navelo da potražimo i druge ljude koji iz istih ili sličnih razloga još uvek žive u mraku. Na području Dalmacije nismo imali problem te vrste, nije bila sporna infrastruktura već pravne poteškoće, dokazivanje vlasništva ili suvlasništva nad postojećom imovinom, a zakon je takav da se ne mogu priključiti na elektromrežu ako zemljišne knjige nisu ispravne – pojašnjava Dragičević.

Iako je i sam povratak ovih ljudi bio težak, jer su krajevi opusteli i mnogo toga nedostaje ..

The post Solarni paneli za dva domaćinstva u Dalmaciji appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article