Socijalna distanca u avionu donosi skuplje karte sa sobom?

183

Mere Evropske unije o putovanju avionima tokom pandemije korona virusa uključuju nošenje zaštitnih maski i od strane osoblja i od strane putnika. Ostale mere, poput socijalnog distanciranja, još uvek nisu u potpunosti potvrđene, to bi moglo drastično da poveća troškove putovanja, i tako ugrozi i avio-prevoznike i putnike

Mere i saveti su jasni, maske su obavezne, stavljaju se čim stupite na aerodrom, skidate kad stignete na odredište. Ovakva mera je neophodna kako bi se sačuvali životi, i kako ne bi došlo do cirkulisanja virusa. Izuzetak od ovog pravila su deca mlađa od 6 godina. Osim toga, maske moraju da se menjaju svaka četiri sata iz higijenskih razloga, pa EU savetuje putnicima da ponesu dovoljno maski sa sobom.

EU još savetuje da jedno sedište u redu treba da ostane prazno i da se pravilo o distanci poštuje što je više moguće, dok bi usluga u avionima trebalo da bude svedena na apsolutni minimum.

IATA, Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj, odbacuje zahteve za održavanjem socijalne distance i upozorava na neminovno povećanje troškova. Uvođenje obavezne distance u avionima između putnika bi bitno promenilo ekonomiju vazduhoplovstva, a rezultat bi bio znatno skuplje avionske karte koje bi direktno ugrozile i avio-kompanije, posebno niskotarifne, i putnike.

Original Article