Slovenija proglasila kraj epidemije, granice otvorene za državljane EU

179

Vlada Slovenije zvanično je objavila prestanak epidemije korona virusa. Ključne mere zaštite ostaju na snazi, ali jedno veliko ograničenje je ukinuto: državljani EU moći će da pređu granicu, uz određene savete i upozorenja

Trenutna epidemiološka situacija omogućava ublažavanje mera koje su bile neophodne kako bi se onemogućilo širenje zaraze, ali ove mere se još uvek ne mogu u potpunosti ukinuti.

Iako je uredba Vlade označila formalni kraj epidemije, koja je 12. marta proglašena u skladu sa Zakonom o zaraznim bolestima, većina mera i dalje ostaje na snazi. Vlada Slovenije je izjavila kako će testiranje, izolacija, karantin za osobe koje su imale kontakte od visokog rizika i fizičko distanciranje ostati ključne mere za dalju borbu protiv epidemije.

Drugom uredbom, vlada je odlučila da dopusti državljanima EU da pređu granicu na odabranim kontrolnim tačkama, okončavši politiku izolacije zemlje. Državljani ostalih zemalja biće podvrgnuti dvonedeljnom karantinu uz moguće izuzetke, to će već biti kasnije objavljeno.

Prema uredbi koju je usvojena, biće postavljeno 19 kontrolnih točaka na granici sa Austrijom, 9 na granici sa Italijom i 5 na granici sa Mađarskom. Neki su prelazi otvoreni samo za meštane ili svakodnevan prekogranični saobraćaj, a za vlasnike zemljišta s obe strane granice postoje posebna pravila.

Uredba takođe pokriva granicu Slovenije sa Hrvatskom, koja je i spoljna granica EU, ali tamo se ne ograničava prelaz samo na određenim kontrolnim tačkama,već će prelaz funkcionisati praktično kao i svaki drugi.

Original Article