Skrivena dragocenost Mediterana

15

Ovo ostrvo nazvaju još i “Planina u moru”, jer je pejzež izrazito planinski čiji najviši vrh dostiže čak 2.710 metara. Na njemu nema industrije, nema ni izražene poljoprivrede, sem nešto vinograda i maslinjaka. Ostrvo živi isključivo od turizma, jer nudi prijatnu klimu, predivne plaže i ozbiljne sisteme planiskih staza za aktivan odmor

Korzika je po veličini četvrto ostrvo u Mediteranu, i najveće ostrvo koje nema nikakve veze sa vulkanima. Obuhvata površinu od 8.600 kvadratnih kilometara, i administrativno pripada Francuskoj, nalazi se na severu Mediterana između Ligurijskog i Tirenskog mora. Jedna od najpopularnijih destinacija na ostrvu je, u zavisnosti od toga ko kako izgovara, Žirolata ili Đirolata (Girolata).

Na severozapadnom delu Korzike nalazi se po mnogima nalepši zaliv na svetu na kom se nalaze dva prirodna rezervata uvrštena na Uneskov popis svetske baštine. Do prirodnih rezervata se može doći isključivo brodom, i ceo zaliv je poznat po oštrim stenama, “strašnim” liticama i brojnim zalivima.

Žirolata broji oko 200 stanovnika, i u selu se nalazi nekoliko znamenitosti koje treba posetiti, to su tvrđava i kula koji simbolično čuvaju ovu destinaciju. Najveća zanimljivost ovog mesta je bogat biljni i životinjski svet, kao i kristalno čisto more. Mesto je kao idealno za pristajanje jahti i brodića, peščana plaža s jedne strane, bogata istrorija i kultura s druge strane samo su deo sadržajne ponude ovog magičnog ostrva.

Ovaj članak Skrivena dragocenost Mediterana se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article