Šendžensko predgrađe me podseća na tamišku obalu Glogonja

16

Foto: Miloš R. „Trenutno živim u petnaestomilionskom gradu, Šendženu, centru kineske industrije informacionih tehnologija, koji se nalazi na samom jugu zemlje i odlikuje ga topla i vlažna suptropska klima. Na području grada, koji je do kraja sedamdesetih godina XX veka bio malo ribarsko naselje, počinje da niče urbana megastruktura koja usled svog odličnog geografskog položaja (delta Biserne reke, blizina azijskog ekonomskog centra – Hong Konga) postaje jedan od motora razvoja kineske ekonomije“, priča Miloš.
Kako on tvrdi, najzaslužniji za ovaj pomak je tadašnji kineski predsednik Deng Sjao Ping, koji je svojim ekonomskim reformama, koje kombinuju socijalističke i kapitalističke ekonomske principe, izvukao milione državljana iz siromaštva.
Foto: Miloš R.Perspektiva iz koje Miloš posmatra ovu, nama stranu zemlju, vezana je za njegovu vokaciju.
Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je upoznao profesore i stekao prijateljstva koja su učinila da svet oko sebe ..

The post Šendžensko predgrađe me podseća na tamišku obalu Glogonja appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article