Selo ni na nebu ni na zemlji – Lukomir

49

Najviše i sigurno najizolovanije selo u Bosni i Hercegovini, Lukomir, gordo stoji na skoro 1.500 metara nadmorske visine. Ovde narod prkosi svim silama prirode, a oštri uslovi planinskog života nisu dovoljan razlog da napusti svoja vekovna ognjišta

Selo Lukomir je poslednje autentično i pravo bosansko selo, gde su kuće, kao nekad što je bila praksa, izgrađene od kamena, sa krovovima prekrivenim šindrom. Ovde zima znači samo jedno, totalnu izolaciju od sveta u vidu višemetarskih snežnih nanosa koji ostaju gotovo do proleća.

Upravo zbog toga, ovde meštani žive sezonski, pomalo i nomadski. Zimi gotovo i da nema stanovnika, u proleće se svi vraćaju, pa se sve do zime po okolnim brdima čuje kako se život vraća na planinu u vidu pevanja i vikanja veselog naroda koji po pašnjacima čuva stoku.

Selo ni na nebu ni na zemlji - Lukomir

Narod je ovde ipak nekada provodio i zime, a ta tradicija je prekinuta pre par godina, kada je selo zbog puta koji nije bio očišćen ostalo odečeno od svega, što je u velikoj meri ugrožavalo meštane koji su dugo bili bez nekih osnovnih namirnica, a o zdravstvenoj nezi da i ne govorimo. Sreća pa je narod ovde kao i priroda, zdrav i oštar!

U selu ima 22 kuće u kojima se život odvija, Lukomir je poznat kao mesto gde se na bogatim bjelašničkim pašnjacima može naći čak i do 4.000 ovaca koje su glavni izvor života ljudi u ovom kraju. Selo je danas poznata lokalna turistička destinacija, a kako se čini, postaće i poznata regionalna stanica za sve zaljubljenike u prirodu i aktivan odmor.

Original Article