SEĆANJA NA OLUJU (1): „Sve što smo imali bilo je uništeno i pokradeno“

126

Proslava godišnjice „Oluje“ u Kninu, spiskovi zvanica i izjave kojima se danima bave svi mediji, sasvim su uobičajni za ove prve avgustovske dane. Toliko je toga već rečeno za ovih četvrt veka, toliko se toga ponovilo, sa toliko se činjenica kalkulisalo, da je suvišno bilo šta više dodati ili oduzeti. No ono što niko i nikada ne može osporiti jesu sećanja ljudi koji su istu tu „Oluju“ proživeli, oni koji nisu svojevoljno birali da budu deo nje, oni koji su bili deo kolone koja im je zauvek obeležila i promenila živote.

Takvih je tačno onoliko koliko je proteranih Srba iz Hrvatskei svaka od njih je, koliko god manje ili više tragična bila, sastavni deo pamćenja jednog naroda čiju istoriju je, danas, moguće skrnaviti, ali nemoguće osporiti i izbrisati. Tome u prilog govore i naši sagovornici, živi svedoci tih, ne toliko davnih, „Olujnih“ dana.

– Sećam se tog četvrtog avgusta bolje i jasnije nego bilo kog drugog dana u dosadašnjem životu. Rano ujutro iz sna su me probudile detonacije gr..

The post SEĆANJA NA OLUJU (1): „Sve što smo imali bilo je uništeno i pokradeno“ appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article